Thursday, November 11, 2010

SUDAH TERBIT

Negeri Pahang berbangga dengan Pahlawan Mat Kilau, Kelantan dengan Tok Janggut, Melaka dengan Dol Said, Sarawak dengan Rentap, Johor dengan Si Bongkok Tanjung Puteri maka Negeri Sembilan pula boleh berbangga dengan Pendekar Siamang Gagap. Seperti pahlawan Melayu yang lain, Pendekar Siamang Gagap juga pernah menentang penjajah Inggeris tetapi kini namanya hampir dilupakan. Sejarah perjuangannya tidak diketahui ramai. Kisah pendekar Siamang Gagap ini pernah diterbitkan oleh Utusan Publications pada tahun 1998. Kemudian saya tulis semula kisah itu (bukan plagiat yang lama) dalam bentuk dan persembahan yang baharu, sekarang sudah diterbitkan oleh PTS Litera Utama. Semoga dengan terbitnya novel ini bertambah lagi koleksi novel pahlawan Melayu dengan harapan pembaca dapat mengetahui serta menghargai perjuangan mereka.
Sila baca dahulu novel ini sebelum menuduh saya menciplak novel sendiri...

Novel ini pernah diterbitkan oleh Utusan pada tahun 1998. Walau judulnya sama tetapi cara penceritaannya berbeza...Ditulis semula dalam bentuk baharu...

Menurut Datok Maharajalela, neneknya pernah berkahwin dengan Pendekar Siamang Gagap.Tidak ada tercatat nama Pendekar Siamang gagap di makam ini.


Di sini kubur Pendekar Siamang Gagap.Pendekar Siamang Gagap pernah berkhidmat di sini...No comments: