Wednesday, February 17, 2010

TERIMA KASIHWan SaiFz
Boleh dapatkan buku best ini di http://www.bukuonline2u.com/

Faiz Hamid Salam Pak Latip terima kasih kerana menghadiahkan saya satu semangat dan keinsafan diri melalui buku Leftenan Adnan. Amat memberi kesan pada jiwa saya. terima kasih

Zayuki Mohamed
ye, benar tu pak latip. jika sebelum ini saya hanya mendengar namanya saja, tetapi setelah menelitinya dalam buku tu, barulah saya semakin mengetahui kisah perjuangan Leftenan Adnan yang amat berjasa tu...terima kasih banyak2 kepada pak latip di atas segala usaha yang pak latip curahkan ini..

Shazleen Mohd Isa Sangat memberi kesan dan terkesan apabila membaca Novel-novel Sejarah Islam yang di tulis oleh Pak Latip.Saya salah seorang peminat novelnya, menghargai segala usaha keras Pak Latip menghasilkan Novel-novel sejarah Islam ini,kerana membacanya seperti berada di zaman para sahabat Nabi SAW...Subhanallah rugi sesiapa yang tidak membacanya!..:-)

Ikhram Mohd
di kawasan Johor Bahru, buku Pak Latip boleh didapati dengan stok yang banyak di Kedai Buku Badan Cemerlang, Plaza Angsana, Pustaka Azhar & Larkin/Amira Bookstores, Hentian Bas Larkin, dan juga di Johor Central Bookstores berhampiran bangunan CIQ. Jika di Pasir Gudang boleh dapatinya di Pustaka Aris, Hentian Bas Pasir Gudang.

Orang-orang Singapura begitu meminati hasil tulisan Tuan, di Singapura, TOKO WARISAN adalah pekedai yang sering mengambil buku Tuan di sana melalui Pustaka Azhar dan mereka ada menyediakan 'rak khas' khusus untuk mempamer buku Tuan di sana.


Marniyati Mohd. Nor
Salam, tuan. Sudah 3 kali saya ke MPH Alamanda, buku Umar Abdul Aziz belum tiba lagi, sudah ada buku Imam Hanafi pula! Sungguh produktif... Hehehehe, bila pula buku ini akan berada di pasaran ya?


Atriza Umar
Tahniak Pal Latip.. saya pasti mendpatkannya lagi.. kisah sejarah yang memotivasikan saya dalam perjuangan. Alhamdulillah.


Ummu Fathiyah-fatimahazzahra
Alhamdulillah, semoga para pejuang kebenaran sentiasa dikenan, sejarahnya ditulis orang, makamnya sentiasa diziarahi, walaupun ada segelintir mereka perjuangannya tidak berjaya di dunia. Itulah sunnah orang berjuang


Ummu Fathiyah-fatimahazzahra
tahniah tuan latip...semoga tuan juga akan tergolong sebagai pejuang kebenaran..amin..:)

-Kang Arul-
aih.. sebuah mahakarya yang sangat dahsyat... patut dijadikan koleksi pustaka

Ummu Tasnim
tahniah tuan,nampak gaya kena curi masa gak ni utk baca,apapun tetap yakin sentuhan tuan pasti menyentuh kalbuuuuuuuu

Mustaffa Siraj
Saya baru balik dr JB - baru beli Imam Shafie di stesen bas Larkin..Tapi biasanya saya tidak dapat baca dulu, kerana anak saya berebut nak baca! biar la saya beralah! Anak saya bawa buku2 tuan ke sekolah dia, ramai yg nak baca...

Mustaffa Siraj
Pak Latip - ya, saya guru sejarah. masa saya kanak2/remaja , saya suka baca buku Allahyarham Hamka, Sejarah Umat Islam,dan buku terjemahan karya DR Ahmad Shalabi..Yang seronoknya, anak2 saya bersoal jawab ala kuiz tentang buku2 tuan. Tadi mereka bersoal jawab buku tuan, Khalifah Umar Abd Aziz..


Ummu Tasnim
kalaulah koleksi tuan dijadikan bacaan wajib pelajar di sekolah(buku teks) sebagaimana novel sastera BM & BI....apapun saya pernah pinjamkan novel Sultan Muhamad Fateh dan Bilal Bin Rabah pada 2 pelajar cina dan india,mereka kata sangat best ada lagi tak cikgu!

Mohd Syahmi Mohd Shaari salam, encik. teruskan usaha menerbitkan buku mengenai tokoh2 islam. saya sudah membeli beberapa buku antaranya sultan muhammad al-fateh, ali bin abi talib, hulagu khan dan khalid-alwalid. saya dapati ia sangat menarik dan dapat mendekatkan kita dengan sifat tokoh2 islam terkemuka. Insya-Allah, saya akan terus membeli buku encik.

Wan Azizah Yusof Terima kasih kerana 'add' saya. Saya memang meminati tulisan En Latip.. Novel Sultan Muhammad Al-Fateh telah meyakinkan saya betapa kuatnya kuasa sebuah wawasan...Wawasan Sultan Murad yang mendidik anaknya Sultan Muhammad Al-Fateh untuk menawan kota Konstantinopel untuk merealisasikan Hadis Rasulullah s.a.w

Alias Abdullah
Oh ya saya nasihatkan kepada sesiapa yang minat dengan buku ini cepat2 beli kerana ianya cepat habis dan nak tunggu cetakan seterusnya mungkin memakan masa beberapa bulan lagi. Saya rasa setiap cetakan dalam 10,000 buah kut. Pak Latip yang tahu. Kalau saya tahu susah dia nak cari makan kerana service charge saya 10%, Pak Latip nanti berpeluh tak ... Lihat seterusnya..tidur malam pasal tak menguntungkan tulis buku.
Saya terpanggil untuk membuat 'wall photo' ini apabila pagi tadi saya SMS Pak Latip memberitahu bahawa buku Novel Sejarah Islam nya yang bertajuk "Umar Abdul Aziz - Bayangan Khalfah al Rasyidin" telah ada di kedia-kedai buku. Beberapa bulan yang lepas mungkin semasa beliau sedang menuliskan kesah amirulmukminin teragung di zaman kerajaan Umayyah ini saya ada menerbitkan beberapa gambar lawatan saya ke Alleppo, Syria dan mengunjungi makam Amirul Mukminin Umar Abdul Aziz. Saya sempat juga memberikan beberapa salinan kesah Umar kepada Pak Latip dalam melengkapkan penulisan nya. Dan Alhamdulillah ianya telah diterbitkan untuk kita semua baca supaya kita tahu kesahnya. Saya amat berazam untuk melawat makam Amirul Mukminin ini kerana semasa saya kecil saya banyak membaca kesah baginda dan yang paling saya tertarik ialah cerita anaknya ingin berjumpa baginda dan baginda mengeluarkan dua buah pelita. Jika anaknya ingin membincangkan hal pemerintahan maka digunakan pelita pemerintahan dan jika hal keluarga maka digunakan pelita keluarga. Baginda amat berhati-hati di dalam menggunakan wang dan harta rakyat. Di Damascus (dulunya Syam) terdapat satu bangunan di dalam Masjid Ummayyad (the Grand Mosque of Damascus) yang dikenali sebagai al-Qazanah (Dome of the Treasure). Di sinilah di simpan semua zakat, harta dan qazanah untuk pemerintahan khalifah. Baginda menguruskan dengan berhati-hati segala amanah ini kerana baginda amat takut kepada Allah. Iman dan taqwa yang tinggi yang ada pada baginda telah meletakan baginda hampir setanding dengan keempat-empat Khalifah al-Rasyiddin yang agung. Ada dikatakan bahawa terdapat cadangan untuk memakamkan baginda dibelakang Syaidina Omar al-Khatab di Maqam Rasulullah SAW di Maddinah al-Munawwarah. Namun, semasa baginda sakit kerana diracun oleh musuh yang dikenali dan telah dimaafkan, baginda telah memohon supaya dimakamkan ditempat yang saya kunjungi ini. Di makam inilah juga disemadikan isteri dan seorang kadam yang sangat setia dengan baginda. Setelah menaiki tahta Umar meninggalkan segala kekayaannya dan begitu juga dengan isteri yang setia ini. Saya memohon kita semua sedekahkan bacaan Al Fatihah kepada Amirul Mukminin Umar Abdul Aziz dan keluarganya. Mudah-mudahan Allah mencucuhi rahmat ke atas roh Umar bin Abdul Aziz. JANGAN LUPA BELI BUKU TERBITAN PTS YANG DITULIS OLEH ABDUL LATIP TALIB (amboi tolong 'promote' pulak...hehe...kena bagi diskaun 50% wahai Pak Latip!)

2 comments:

pecinta_Islam said...

salam pak latib..sy baru shja memiliki 2buah buku pak latib..buku bertajuk "salahudin ayubi" dan juga buku bertajuk "iman syafie"..alhamdulillah saya telah hampir menghabiskan sebuah buku hasil pak latip iaitu iman syafie..cuma dalam membaca dan menghayati hasil penulisan pak latip ada sedikit persoalan yg ingin sy ajukan kpd pak latib..maaflah,saya ingin jawapan dari pak latip..mudah-mudahan boleh menjawab persoalan yg bermain di benak fikiran saya ini..

bagaimana pak latib boleh mengetahui cerita ttng iman syafie tesangat detail..maksud saya sehinggkan sewaktu iman syafie menolong dalaman pun turut diceritakan disini..bagaimana boleh mengetahui apa yang sedang iman syafie perkatakan di dalam benak fikirannya sehinggakan boleh diterangkan di dalam buku ini.dan percakapan antara ibu dan bapa iman syafie jgk turut dijelaskan secara jelas dari segi dialog pebualannya di dalam buku ini..

adakah sepanjang riwayat hidup iman syafie dicatatkan sedetail itu..maksudnya perbuatan antara ayah dan ibu iman syafie,sewaktu iman syafie sdng menolong dalaman,dan juga seumpama dengan nya..

harap pak latip sudi kiranya menjawab persoalan yang bermain di benak fikiran saya ini sepanjang membacanya..sy juga memohon maaf sebab menimbulkan persoalan ini..

Tedi {interpretZZ} said...

Assalamu'alaikum, saya baru selesai membaca kisah Hulagu Khan yang mana namanya disenaraikan dalam Tokoh Perjuangan Islam pada kulit buku tersebut. Masalahnya, tak saya menemui dalam kisahnya, sumbangan Hulagu Khan ini kepada dunia Islam melainkan kebinasaan sahaja. Kalau ada pun, di bahagian akhir diceritakan Hulagu menjemput dai'e Islam ke Azerbaijan. Boleh tuan jelaskan apa yang membuat dia tersenarai dalam senarai tersebut? Atau mungkin penerbit menggunakan ayat yang mengelirukan, mungkin yang dimaksudkan ialah Kisah Perjuangan Islam, bukan Tokoh Perjuangan Islam? Buku2 tuan bagus2 belaka, cuma kadangkala kecewa apabila ada perkataan2 yang hilang. Lebih kecewa apabila yang hilang itu adalah tarikh atau tahun atau angka2 yang penting bagi peminat sejarah. Minta tolong jaga kualiti suntingan.

All the best. Semoga lebih banyak karya bermutu dihasilkan.