Saturday, January 3, 2009

PALESTIN BERMANDIKAN DARAHSemenjak dari dulu hingga sekarang Palestin tidak henti-henti bermandikan darah. Semasa Umar al Khattab menjadi khalifah, di sana pernah perjadi pertempuran antara tentera Islam dengan tentera Rom. Kemudian terjadi pula pertempuran antara tentera Islam di bawah pimpinan Salahudin al Ayubi dengan tentera Salib. Kemudian terjadi pertempuran antara tentera Arab dengan tentera Israil. Dan kini pertumpahan berlaku lagi antara pejuang Palestin dengan tentera Israil.

Setelah lapan hari tentera udara Israil menggempur bumi Gaza kini mereka mengerahkan pasukan tentera daratnya pula. Tetapi itu tidak akan dibiarkan oleh penduduk Gaza terutama pejuang Hamas yang telah bersumpah akan mempertahankan tanah air mereka sehingga ke titisan darah yang terakhir.

Rakyat Palestin terkepung kerana Mesir menutup gerbang Rafah dan Israil pula menutup gerbang Gaza. Makanan dan ubat-ubatan telah kehabisan. Rumah sakit Gaza tidak mampu lagi menampung jumlah pesakit yang semakin bertambah.

“Israil bebas menyerang Gaza,” begitu kata Amerika Syarikat yang memberikan senjata kepada Israil untuk membunuh rakyat Palestin.

Tentera udara Israil menggugurkan bom ke atas rumah, sekolah dan masjid. Sejak 27 Disember lalu tentera Israel melancarkan kira-kira 750 serangan ke atas Genting Gaza yang mengorbankan sekurang-kurangnya 435 orang dengan 2,285 yang lain cedera.Pejuang Palestin masih tidak mengaku kalah dan setakat ini melancarkan kira-kira 500 serangan roket ke Israel sejak minggu lalu dan berjaya membunuh ramai penduduk dan tentera Israil walaupun mereka Cuma menyatakan hanya tiga orang awam dan seorang tentera Yahudi yang terbunuh dan berpuluh lagi cedera.

Seperti biasa berita yang dilaporkan oleh media barat Cuma menceritakan kemusnahan yang dialami oleh Palestin tetapi menutup kemusnahan yang dialami oleh Israil.

Semoga Allah memberi kemenangan kepada pejuang Palestin. Perkara itu tidak mustahil kerana pejuang Hizbullah telah membuktikan tentera Israil itu tidak sehebat manapun.


No comments: